Sunday, July 19, 2009

Gumbo with chicken and Andouille sausages by Virginia (Andree's mom)





When I learned that Andree, a member of my group, has a mother who's originally from Louisiana and a good cook, I couldn't help but ask her. Can she show us how to cook gumbo to my members?!  She finally accepted and made us very happy to visit their beautiful house. The gumbo was fabulous and her famous pecan candies and peach cobbler were.... so tasty they still make me salivate just the thought of them! lol

Here's the recipe:


~Gumbo with chicken and Andouille sausages by Virginia (Andree's mom)~

会員のアンドレ(Andree)のお母さんのバージニア(Virginia)さんから教わったガンボ。ルイジアナ州の名物料理。

12人分 (Serves 12 この日のレッスンの参加者が12人だったので This was to serve 12 participants of the cooking demo.) )

サラダ油 (vegetable oil such as canola or corn oil)
1カップ (1 cup)
小麦粉 (flour)
1カップ (1 cup)
*(以下、玉ねぎ、ピーマン、セロリはCajun Holy Trinityと言ってケージャン料理の基本の三要素です。セロリの代わりににんにくをいうこともあります。日記に解説)   玉ねぎ乱切り (onion, chopped)
2個
ピーマン乱切り (bell peppers, chopped)
2個
セロリ乱切り (celery, chopped)
4本 (4 ribs)
にんにくみじんぎり (garlic, minced)
4-6かけ (4-6 cloves)
チキンブイヨン (chicken stock)
4 クォート (約4リットル、4 qt=approx. 4l)
ローリエ (月桂樹の葉、bay leaves)
2枚 (2 leaves)
鶏肉 (large chicken)
一羽分 (1 whole chicken)
**クレオール・シーズニング (Creole seasoning) 以下、塩までがクレオール・シーズニングの材料で、この分量で作ると出来上がり約2/3カップですが、そのうち小匙2を使います  (The following ingredients are for Creole seasoning through salt, yielding about 2/3 cup. Use 2 teaspoons of the finished seasoning in this recipe.)
小匙2 (2 teaspoons)
パプリカ (paprika)
大匙2 1/2 (2-1/2 Tablespoons)
乾燥オレガノ (dried oregano)
大匙1 (1 Tablespoon)
乾燥タイム (dried thyme)
大匙1 (1 Tablespoon)
カイエンヌ・ペッパー (cayenne pepper)
大匙1 (1 Tablespoon)
オニオン・パウダー (onion powder)
大匙1 (1 Tablespoon)
ガーリック・パウダー (garlic powder)
大匙2 (2 Tablespoons)
挽きたて黒胡椒 (freshly ground black pepper)
大匙1 (1 Tablespoon)
塩 (salt)
大匙2 (2 Tablespoons)
***辛めのソーセージ (出来ればアンドゥイユ・ソーセージか他の燻製ソーセージ、日記に解説  Andouille or smoked sausage)
2パウンド (約900g=2 lb)
刻み葱(青いところのみ)(chopped scallions =green onion tops)
一束 (1 bunch)
刻みパセリ (fresh chopped parsley)
2/3 カップ (2/3 cups)
****フィレ・パウダー (File powder)
少々 (to taste)
 Direction:
【コツ、ポイント】今まで使っていたガンボのレシピは、小麦粉を先に鍋で空焼きしてましたが、これは油と一緒に炒め煮しながらルーを作ります。www.meetup.com/LACookingRecipesDiningandFrench/photos/593699/
【こ のレシピの生い立ち】会員のアンドレ(Andree)はロサンゼルス生まれですが、ご両親はルイジアナ出身でお母さんはとても料理が上手と聞き、是非正統 派ガンボの作り方を教えて!とお願いしました。素敵なお宅でプラリン・キャンディーやピーチコブラーもご馳走になりました。

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