Thursday, July 16, 2009

Rock Shrimp Crostini




Our member, Roberta, who is very familiar with wine, hosted a special meetup called "Le Mariage - Food and Wine pairing" in March 09.

http://www.meetup.com/LACookingRecipesDiningandFrench/calendar/9723846/?from=list&offset=0

She's a fabulous cook with profound wine and food knowledge and cooked 5 different foods to match up with 5 different wines!!

This is the first course of the dinner at her place... Yum!!

http://cookpad.com/recipe/804232

Rock shrimp was cooked in court bouillon and tossed with carrot, celery, green onion in dijon mustard vinaigrette. Make crostini by toasting the sliced baguette and spread white bean puree and top with the shrimp.

A French sparkling wine called "Cremant du Jura" was paired with this tasty appetizer and they complimented (and enhanced) each other well.

What a way to start a five meal course. And as I was so fascinated I forgot to take a picture..... :-(


Rock Shrimp Crostini 海老のクロスティニ

バゲットの薄切りに白豆のピュレを塗り海老のサラダをのせた前菜。クレマン・ド・ジュラというスパークリングワインとペアリング

材料 ( 一人一切れとして8人分 Serves 8)

海老 (Shrimp)
1/3パウンド (約150g、1/3lb=approx.150g)
クール・ブイヨン (Court bouillon) (前回掲載レシピ参照。See the previous recipe of Court bouillon)
約1.5カップ (約300-350cc、1 1/2 cups=approx. 300-350cc) 
にんじんみじん切り (Carrot, finely diced)
1/3本
葱 (Green onion, finely diced)
1/2本
セロリ (Celery, finely diced)
1/4本
*以下黒胡椒までがビネグレットの材料
*Ingredients for vinaigrette
オリーブ油 (Olive oil)
1/3カップ (アメリカのサイズで約80cc 1/3cup=approx.80cc)
ディジョン・マスタード (Dijon mustard)
大匙1 (1 Tablespoon)
酢 (出来れば白ワインビネガー、vinegar, prefarably white-wine vinegar)
大匙2 (2 Tablespoons)
レモン汁 (lemon juice)
大匙1 (1 Tablespoon)
レモンの皮すりおろし (fresh lemon zest, grated)
小匙1 1/2 (1 1/2 teaspons)
塩 (salt)
小匙1/4 (1/4 teaspon)
黒胡椒 (black Pepper)
小匙1/8 (1/8 teaspon)
*以下塩胡椒までが白豆のピューレの材料
*Ingredients for white bean puree
カネリニ・ビーンズ缶 (cannelini beans, drained)
1缶 (1can) (カネリニ・ビーンズがなければ白いんげんをゆでたものでも可)
レモン汁 (lemon juice)
小匙1 (1 teaspon)
オリーブ油 (olive oil)
大匙1 (1 Tablespoon)
にんにく (garlic)
1-2かけ (1-2 cloves)
塩・胡椒 (salt and pepper)
少々 (to taste)
バゲット薄切り (baguette, sliced)
8切れ (8 slices)


1

ビネグレット(ドレッシングのこと)を作る。ボールにビネグレットの In a bowl, add ingredients


2

材料(オリーブ油、酢、マスタード、レモン汁、レモン皮すりおろし、 for vinaigrette and whisk


3

塩、黒胡椒)を入れ、泡立て器で混ぜる。 together to combine.


4

海老は殻を取り除き、背わたを取って、クール・ブイヨンを煮立てた中に入れ Peel and devein shrimp.


5

さっと色が変わるまで約一分ゆでる Cook shrimp in boiled court bouillon for


6

水気を切って残りの材料(にんじん、葱、セロリ、 one minute. Drain and add remaining


7

ビネグレット、塩、胡椒)を加え混ぜる。 ingredients (vegetables & vinaigrette)


8

白豆のピューレを作る。ミキサーに材料(白豆、レモン汁、オリーブ油、にんにく、塩、胡椒) Blend all


9

を入れ滑らかになるまで回す。 ingredients for white bean puree


10

in a blender until smooth.


11

バゲットの薄切りをトースターの一番低い目盛りで Toast the sliced baguette on the


12

トーストし、 lowest setting of toaster. Spread the puree on bread


13

白豆のピュレを塗り、海老のサラダを盛りつける。 and top with the shrimp mixture.

コツ・ポイント

クロスティニは、イタリア語で「ミニ・トースト」のことで普通プレーンな食パンの薄切りをトーストします(日記参照)。海老をソテーするクロスティニのレ シピもありますが、このワインと合わせる場合クールブイヨンで茹でた方が繊細でより合うようです。


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